Skip to content

EWC-toiminnan perusteet

Jos olet koskaan törmännyt lyhenteeseen EWC ja miettinyt, mikä tai mitä se on, niin nyt sinulla on oiva mahdollisuus tulla ottamaan asiasta selvää. Ja jos käsite on jo tuttu, niin tervetuloa oppimaan asiasta mahdollisesti jotakin uutta tai ainakin kuulemaan muiden kokemuksista.

Kyse on Euroopan-laajuisesta työntekijöiden tiedottamis- ja kuulemiselimestä, jollainen tulee EU-direktiivin perusteella perustaa jokaiseen sellaiseen yritykseen, jolla on Euroopan talousalueella yhteensä vähintään 1 000 työntekijää ja yritysryhmän vähintään kahdessa Euroopan talousalueen jäsenvaltiossa sijaitsevassa yrityksessä on kummassakin erikseen vähintään 150 työntekijää tai vähintään kahdessa Euroopan talousalueen jäsenvaltiossa kussakin vähintään 150 työntekijää.

Eurooppalainen yritysneuvosto eli EWC (European Works Council) kokoontuu vähintään kerran vuodessa ja tässä kokouksessa käydään läpi etenkin työvoimaa ja yrityksen muuta toimintaa sekä sen kehitystä. Yrityksen tulee antaa EWC:lle tiedot ajoissa ja ennen kuin asiassa tehdään lopullinen päätös, jotta EWC:n esittämä mielipide voidaan ottaa päätöksentekoprosessissa mahdollisuuksien mukaan huomioon. EWC-toiminnasta voidaan tehdä sopimus tai se voi toimia EWC-lain toissijaisten säännösten pohjalta.

Koulutuksessa käydään läpi EWC-toiminnan perusteita ja sitä, miten EWC perustetaan ja millainen on hyvä EWC-sopimus.

Kouluttajina toimivat YTN-EWC-ryhmän kaksi pitkäaikaista jäsentä, Senior Advisor Daniel Valtakari TEK:istä ja lakimies Maria Jauhiainen IL:stä. Lisäksi paikalla ovat kertomassa omista EWC-kokemuksistaan Fortumin EWC:n työntekijöiden puheenjohtaja Harriet Katajisto ja Nokian EWC:n puheenjohtaja Jari Nummikoski.

Koulutus on pääasiassa keskustelevaa, eikä siihen sisälly ryhmätöitä: tarkoitus on jättää myös paljon tilaa kysymyksille ja vastauksille.

Koulutus sopii kaikille EWC-asioista kiinnostuneille ja myös niille, jotka ovat niiden kanssa toimineet jo pidempään. Tilaisuus on YTN-liittojen jäsenille maksuton, mutta työnantajan kanssa tulee sopia vapautus työstä sekä matka- ja mahdollisista majoituskuluista. YTN tarjoaa itse koulutuksen ja ruokailun.

Aika ja paikka

Seminaariluokka, Insinöörit-Ekonomit -talo (A-rappu, sisääntuloaula 3. krs.)
Ratavartijankatu 2, Helsinki, Suomi
Näytä kartalla

8.30 Aamupala
9.00 Esittäytyminen, Daniel Valtakari, Tekniikan akateemiset TEK
10.30 Mitä EWC-toiminta on: EWC pähkinänkuoressa, Daniel Valtakari
11.30 EWC-lain perusteet, Maria Jauhiainen, Insinööriliitto IL
12.30 Lounas
13.30 Kokeneiden EWC-edustajien kokemuksia ja kommentteja, Jari Nummikoski, Nokia ja Harriet Katajisto, Fortum
14.30 Kahvitauko
14.45 Esimerkkitapauksia EWC-toiminnasta, Maria Jauhiainen ja Daniel Valtakari
15.45 Päivän yhteenveto
16.00 Tilaisuus päättyy

Ilmoittaudu koulutukseen

Ilmoittaudu viimeistään 10.2.2019

Ilmoittautuminen on suljettu.

Asiointipalvelu