Skip to content

Järjestöjen tulevaisuus: Kansalaisyhteiskunnan suuntaviivat ja hyvinvoivat työntekijät alan voimavaroina

Miltä näyttävät strategian myötä kansalaisjärjestöjen toimintaedellytykset? Meidän on keskusteltava laajemmin myös kansalaisyhteiskunnan tilasta ja tulevaisuudesta. Entä milloin rima on asetettu riittävälle korkeudelle ja kuinka järjestössä asiantuntijatyötä tekevä voi pitää huolen siitä, että itsensä kehittämistä ei tehdä hinnalla millä hyvänsä?

Järjestöala on ollut vuosien ajan muutoksessa: järjestöjen julkisesta rahoituksesta on leikattu ja valtionavustuksiin on liittynyt epävarmuutta, järjestö- ja vapaaehtoistoimintaan osallistuminen on ollut murroksessa ja järjestöissä töissä olevat asiantuntijat ovat suuresta työn imusta huolimatta kokeneet työhyvinvointinsa puutteellisena.

Oikeusministeriön johdolla valmistellaan parhaillaan valtioneuvoston periaatepäätöksenä annettavaa kansalaisjärjestöstrategiaa ja sen toimeenpanosuunnitelmaa. Strategia on merkittävä koko järjestöalalle. Se kertoo, miten kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä halutaan kehittää.

Strategiatyössä tavoitteena on keventää järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa koskevaa ylimääräistä säätelyä, selvittää mahdollisuuksia kehittää kansalaisjärjestöjen omaa varainhankintaa ja parantaa hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan vuorovaikutusta.

Järjestöalan muutokseen on myös monissa työpaikoissa reagoitu: kun järjestöissä töissä olevat asiantuntijat kehittävät itseään ja vapaaehtoistoimintaa, järjestö menestyy ja pysyy muutosvauhdissa mukana. Itsensä kehittämisen luvataan parantavan hyvinvointia ja auttavan menestymään kiristyvässä kilpailussa.

Harvemmin kuitenkaan puhutaan itsensä kehittämisen varjopuolista. Jatkuva itsensä kehittäminen elämän eri osa-alueilla saattaa mennä suorittamiseksi ja johtaa uupumukseen. Uupunutta taas kehotetaan usein katsomaan peiliin, ja pohtimaan, miten voisi pitää parempaa huolta jaksamisestaan, vaikka uupumuksen juurisyyt ovat myös rakenteellisia.

 

Ohjelma 4.6.

16.30 alkaen ruokaisaa salaattia

17.00 Tervetuloa ja tilaisuuden avaus
Amalia Poutanen
YTN järjestöalan sopimusalavastaava

17.15 Kansalaisjärjestöstrategia: kansalaisjärjestöjen toimintaedellytysten kehittäminen
Mikko Lehtonen
erityisasiantuntija, oikeusministeriö

18.00 Itsensä kehittämistä – mutta millä hinnalla?
Emilia Kujala
psykoterapeutti, sosiaalipsykologi (VTM) ja tietokirjailija

19.15 Verkostoitumista ja cocktailpaloja

20.00 Tilaisuus päättyy

Aika ja paikka

Scandic Simonkenttä, Simonkatu 9, Helsinki, Suomi
Scandic Simonkenttä, Simonkatu 9, Helsinki, Suomi
Näytä kartalla
Ilmoittaudu koulutukseen

Ilmoittaudu viimeistään 20.5.2024

Avaa ilmoittautumissivu

Kysy lisää koulutuksesta

sopimusalavastaava (järjestöala), asiantuntija (kaupan ala)
Amalia Poutanen
0201 235 336
amalia.poutanen@ytn.fi

Asiointipalvelu