Skip to content

Blogi: Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus

Koronatilanne herättää kysymyksiä: Saadaanko koronatestaus toimimaan niin, että työskentely ja yritysten toiminta olisi mahdollisimman häiriötöntä? Pitäisikö työehtosopimukset avata?

Korona näyttää puskevan takaisin kesän päätteeksi. Tämä ei yllätä, vaan tilanne oli jo keväällä arvioiden todennäköinen. Taudin suvantovaihe osui kesäaikaan, jolloin palvelusektori pystyttiin avaamaan lähes ennalleen. Tämä oli kotimarkkinoiden piristymisen ja taloudellisen toimeliaisuuden kannalta loistava asia.

Teollisuuden puolella nähtiin kesän kynnyksellä merkittävä määrä lomautuksia, joista osa on onneksi jo päättynyt. Mutta osa lomautuksista on valitettavasti muuttunut irtisanomisiksi. Yritysten taloudelliset tulokset eivät pääosin olleet niin heikkoja kuin ehdittiin jo pelätä. Toisaalta yritykset ovat keskenään hyvin erilaisissa tilanteissa.

Niin työntekijät kuin työnantajat hyötyvät joutuisasta koronatestauksesta

Taudin toinen aalto on tosiasia, mutta laajuus ja vaikutukset ovat hämärän peitossa. Teollisuuden näkymien osalta olemme viisaampia vasta lähempänä vuodenvaihdetta. Työpaikoilla palattaneen ainakin osittain kevään tunnelmiin: etätyöskentely jatkuu enemmän tai vähemmän, työpaikoilla oloa vuorotellaan, live-tapahtumat ja -kokoukset ovat poikkeuksia sekä matkustamista vältetään.

Jotta työskentely ja yritysten toiminta olisi mahdollisimman häiriötöntä, koronatestiin pitää päästä nopeasti eikä tulosta voi odottaa päiviä. Erityisesti vaatimus konkretisoituu lapsiperheissä. On kestämätön ajatus, että aina kun jollakin perheessä on nuhaoireita, se voi tarkoittaa viikon mittaista häiriötä työn tekemiseen. Intressi sujuvaan testaukseen on yhteinen niin työntekijöillä kuin työnantajillakin.

Työehtosopimukset nousseet puheenaiheeksi korona-aikana

Teollisuuden näkymien synkkeneminen on herättänyt keskustelua julkisuudessa, pitäisikö voimassa olevia työehtosopimuksia avata. Ilmeisesti avaaminen tarkoittaisi ensisijaisesti vuoden 2021 palkankorotuksia. Tämän hetken tilanteen perusteella sopimusten uudelleenneuvottelu ei mielestäni ole tarpeellista.

Kannattaa muistaa, että YTN:n kaikissa työehtosopimuksissa on mahdollisuus sopia palkankorotuksista paikallisesti toisin. Sopiminen edellyttää yhteisymmärrystä siitä, että toimi koetaan hyödylliseksi ja järkeväksi molemmin puolin. Useimmissa sopimuksissa on myös selviytymis- tai kriisilauseke, jonka perusteella voidaan poiketa työehtosopimuksen määräyksistä paikallisesti sopien. Näiden elementtien pitäisi riittää selviytymiseen vaikeassakin tilanteessa.

Epävarmoista näkymistä huolimatta toivotan menestystä ja jaksamista alkavalle syyskaudelle.

Teemu Hankamäki
puheenjohtaja

 

Lue myös:

Koulutus- ja seminaaritilaisuutemme on peruttu koronan vuoksi
Koronaviruksesta kysyttyä

Uutiset ja tiedotteet

Asiointipalvelu