Skip to content

Luottamusvaltuutettu

Hienoa, että haluat lisätietoa aiheesta. Eiköhän perehdytä tarkemmin ylempien toimihenkilöiden henkilöstön edustukseen! 

Kuka on ylempi toimihenkilö?

Ylemmät toimihenkilöt on henkilöstöryhmä, kuten toimihenkilöt ja työntekijät. Työnantaja on yleensä määritellyt työpaikoilla henkilöstöryhmät.

Milloin luottamusvaltuutettu valitaan?

Luottamusvaltuutettu voidaan valita työehtosopimuksettomilla aloilla, eli ylemmät toimihenkilöt voivat valita keskuudestaan luottamusvaltuutetun edustamaan heitä. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi: 

Luottamusvaltuutettu voidaan valita myös silloin, jos työpaikalla ei ole velvollisuutta noudattaa alan työehtosopimusta. Tämä on mahdollista, jos alan työehtosopimus ei ole yleissitova eikä työnantaja ole järjestäytynyt työnantajaliittoon.

Jos työpaikallasi on ylemmillä toimihenkilöillä oma työehtosopimus, jonka perusteella voidaan valita oma luottamusmies/-henkilö, jatka matkaasi tänne: ytn.fi/luottamusmiehet/toimiminen-luottamusmiehena/  

Miksi luottamusvaltuutettu?

  • Kun henkilöstöä ollaan vähentämässä, lomauttamassa tai työsuhteen olennaisia ehtoja ollaan heikentämässä, oma luottamusvaltuutettusi pitää puoliasi muutosneuvotteluissa. Ilman omaa edustajaa kukaan ei tuo esiin asioita asiantuntijatyön näkökulmasta eikä ole neuvottelemassa työsi jatkumisen puolesta.  
  • Luottamusvaltuutettu pääsee mukaan yhteistoimintalain mukaisiin keskusteluihin koskien työpaikan kehittämistä, joten hän vie sinua koskevaa viestiä eteenpäin esimerkiksi etätyökäytäntöjä tai työssäjaksamista koskien. 
  • Luottamusvaltuutetun olemassaolo takaa paremmat tiedonsaantioikeudet ja velvoittaa työnantajaa käymään työpaikkaa koskevia asioita myös sinun ja muiden ylempien toimihenkilöiden osalta tarkemmin läpi. 
  • Luottamusvaltuutettu on keskeisessä roolissa, kun sovitaan kaikille maksettavista vuosittaisista palkankorotuksista ja siitä, että niitä yleensäkään maksetaan sinulle ja muille ylemmille toimihenkilöille. 
  • Ilman ylempien toimihenkilöiden omaa luottamusvaltuutettua työpaikan asioista neuvotellaan ilman sinun ja asiantuntijoiden mielipidettä sekä mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon! 

Miten luottamusvaltuutettu valitaan?

YTN sekä liitot järjestävät vuosittain kattavasti koulutuksia henkilöstön edustajille. Muistathan informoida myös omaa liittoasi valinnasta!

Sinun ei tarvitse osata valmiiksi mitään, sillä koulutukset ja tehtävässä toimiminen opettavat kaiken tarpeellisen. On hyvä muistaa, että jokainen henkilöstön edustaja on joskus lähtenyt ensimmäisen kerran tehtävään. Olemme aina henkilöstön edustajan tukena.

Haluatko lisätietoa tai apua?

Alla on pari lomaketta – täytä niistä sinulle sopiva, niin otamme yhteyttä:

  1. Kyllä, haluan lisätietoa luottamusvaltuutetun roolista tai vaalien järjestämisestä.
  2. Toivon työpaikalleni webinaaria luottamusvaltuutetusta ja vaalien järjestämisestä.

Tutustu myös sivuumme: Luottamusvaltuutettuna toimiminen

Asiointipalvelu