Skip to content

Förhandlingar

Förhandlingarna om kollektivavtal är aktuella igen. Först, i slutet av november 2024, upphör avtalen inom teknologiindustrin som omfattar sammanlagt över 100 000 högre tjänstemän. En stor del av våra kollektivavtal gäller ännu in på år 2025, så avtalsförhandlingarna pågår från hösten ända till början av 2025. Här hittar du våra kollektivavtal.

Våra förhandlingsmål

Köpkraften måste säkras

Vårt mål är en i huvudsak allmän löneförhöjning, som tydligt förbättrar köpkraften. Den allmänna förhöjningen utvecklar alla experters inkomster, eftersom allt färre får personliga meritförhöjningar.

Löntagarna har vid flera tidigare förhandlingsrundor kommit överens om måttliga förhöjningar. Förhöjningarna tryggar inte bara experternas köpkraft, utan skapar också större skatteintäkter och stöder efterfrågan i tjänstesektorn.

Välbefinnande i arbetet ökar produktiviteten

Experternas välbefinnande i arbetet bör ökas bland annat genom förebyggande åtgärder, till exempel genom separata program för välbefinnande i arbetet samt genom ett tätare samarbete mellan företagshälsovården, arbetarskyddsfullmäktige och -chefer. Experter har rätt att koppla bort sig från sitt arbete på fritiden, med andra ord vara oanträffbara.

Förtroendepersonen representerar de högre tjänstemännen i lokala avtal

Den av personalen valda och avtalet i fråga avsedda personalrepresentanten (förtroendeperson eller -man) är den primära förhandlaren och avtalsparten när lokala avtal ingås.

Andra saker som är viktiga för oss:

  • Arbetstid hör också till specialistarbetet. Kontrollen av arbetstidssaldon stärks.
  • Spelregler för distansarbete stärks. Experter och ledningen på mellannivå ska ha en omfattande rätt och möjlighet att besluta om när och var de utför sitt arbete.
  • På varje arbetsplats främjas genuin likabehandling och jämlikhet. Arbetsgivaren ska utarbeta en bedömning av hur jämställdheten förverkligas vid anställning och på arbetsplatserna.
  • Semesterpraxis för att stödja återhämtning och ork. Antalet semesterdagar ökas till exempel genom att avstå från att räkna lördagen som en semesterdag enligt semesterlagen. Bestämmelserna om intjänande av semester ändras så att de blir jämlika (2,5 dagar/mån) oberoende av anställningens längd.
  • Rätt att byta semesterpenningen helt eller delvis mot ledighet om man vill.
  • Tillfällig ledighet med lön, till exempel för fertilitetsbehandlingar och närståendevård.
  • Med den rätt till information som avses i kollektivavtalet ska förtroendepersonernas rätt att få information stärkas och tryggas bland annat genom en garanti för inkomstutveckling samt att vice förtroendepersonerna har samma skydd och rättigheter som de ordinarie förtroendepersonerna.

Mer information om våra mål ger vår förhandlingschef samt experterna inom våra olika avtalsområden.

Alla har inte ett kollektivavtal

Högre tjänstemän har inget eget kollektivavtal inom livsmedelsbranschen, handeln, skogsbranschen, den grafiska branschen, försäkringsbranschen, revisions- och företagsledningskonsultbranschen eller ekonomiförvaltningsbranschen. Inom dessa branscher kan kollektivavtal för andra personalgrupper i viss mån tillämpas på de högre tjänstemännen.

Det är bra att komma ihåg att till exempel utbetalning av en allmän förhöjning till högre tjänstemän inom dessa så kallade avtalslösa branscher inte sker automatiskt, utan beror helt på arbetsgivarens goda vilja.

Inom branscher utan avtal är det nödvändigt att välja ett förtroendeombud som grundar sig på lagen, så att även de högre tjänstemännens åsikter blir hörda på arbetsplatsen. Läs mer här!

Vi skickar branschspecifika nyhetsbrev, så se till att dina arbetsplats- och kontaktuppgifter är uppdaterade i ditt eget YTN-förbunds medlemsregister.

På Svenska
Asiointipalvelu