YTN Yksityinen opetusala koostuu ammattikorkeakouluista, yleissivistävistä oppilaitoksista, ammattioppilaitoksista, musiikkioppilaitoksista, sekä kansalais- ja kansanopistoista.
Alalla on kolme työehtosopimusta. Yksityisen opetusalan TES, Ammatillisten Aikuiskoulutuskeskusten TES ja Ammattikorkeakoulujen TES.
Ammattikorkeakoulut irrotettiin yksityisen opetusalan TES:stä alkuvuodesta 2024, ja ammattikorkeakoulujen henkilöstö sai oman työehtosopimuksensa. Se astui voimaan huhtikuun alusta. Lue tiedote työehtosopimuksesta.
Ammattikorkeakoulujen työehtosopimus
YTN on sopijaosapuolena ammattikorkeakoulujen yleissitovassa työehtosopimuksessa. Sen piirissä työskentelee noin 11 000 työntekijää 21 opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimivissa ammattikorkeakouluissa. Neuvottelemme ammattikorkeakoulujen työehtosopimuksen yhdessä työnantajia edustavan Sivistysala ry:n Sivistan ja palkansaajia edustavan Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kanssa.
YTN käynnisti yksityistä opetusalaa ja ammattikorkeakouluja koskevan toiminnan elokuussa 2022, ja pitkällisen työn tuloksena alalle saavutettiin ylempiä toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus. Työehtosopimuksessa on kaksi henkilöstöryhmää: asiantuntija- ja tukihenkilöstö sekä opetushenkilöstö.
YTN-liittojen jäsenillä on nyt työehtosopimukseen perustuvat henkilöstöedustajat eli pääluottamusmiehet tai luottamusmiehet. Ammattikorkeakoulujen uuden työehtosopimuksen myötä kaikkien alalla työskentelevien korkeakoulutettujen työoloja ja -ehtoja voidaan kehittää tasapuolisesti. Myös mahdollisissa erimielisyystilanteissa henkilöstön edustajat ovat jäsenten tukena.
Keitä alalla työskentelevät YTN-liittojen jäsenet ovat?
Jäsenemme toimivat ammattikorkeakouluissa opetus-, asiantuntija- ja tukihenkilöstön tehtävissä. Heidän työlleen on ominaista itsenäisyys, vastuu ja ammattitaidon takaamat valmiudet sekä korkeakoulututkinto. Yksityisen opetusalan suurimpia jäsenryhmiä ovat diplomi-insinöörit, ekonomit, Akavan Erityisalojen jäsenet, insinöörit, Tieteentekijöiden liiton jäsenet ja tradenomit. Ryhmäämme kuuluvat myös yhteiskunta-alan korkeakoulutetut, lakimiehet, psykologit sekä Loimun ja Agronomiliiton jäsenet.
Tule mukaan alan toimintaan!
Jotta ajaisimme nimenomaan teidän asioitanne, neuvottelutavoitteiden ja muiden asioiden valmistelu tapahtuu alan työpaikkojen aktiiveista koostuvissa taustaryhmissä. Taustaryhmä muodostuu alalla työskentelevistä luottamusmiehistä, yhteyshenkilöistä ja yritysyhdistysaktiiveista.
Samalla tiedonkulku tehostuu ja jäsenillä on mahdollisuus osallistua aktiivisemmin työolojensa kehittämiseen.