Skip to content

Palkkaus

Ylempi toimihenkilö sopii palkasta henkilökohtaisesti työsopimuksella, ja palkkauksessa otetaan huomioon tehtävän vaativuus, koulutus ja ammattipätevyys. Ylempien toimihenkilöiden työehtosopimukseen perustuvat sopimuskorotukset toteutetaan allekirjoituspöytäkirjan mukaisesti.

Tavoitteena yleinen teollisuuden palkkataso

YTN:n tavoitteena on saada aikaan suunnittelualalle palkkaohjelma, jotta yleinen teollisuuden palkkataso saavutetaan. Nyt siitä ollaan jääty jälkeen. YTN:n tutkimusten mukaan palkkaus on yksi yleisimmistä syistä vaihtaa työpaikkaa.

Suunnittelu- ja konsulttialan palkat (YTN-data 2021):

  • Alan keskipalkka 4 292 €/kk
  • Keskijohdon mediaanipalkka: 5 027 €/kk
  • Asiantuntijan mediaanipalkka: 3 868 €/kk

Parempaa palkitsemista, parempaa tulosta

Teknologiateollisuus ry ja YTN laativat vuonna 2020 yhteisen julkaisun Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden palkitsemisesta (pdf). Järjestöt kannustavat paikallisia osapuolia keskustelemaan yrityksen palkkapolitiikasta, käytettävistä palkitsemistavoista ja palkkauksen kannustavuudesta. Julkaisun tavoitteena on antaa suuntaviivoja ylempien toimihenkilöiden palkitsemista koskeviin kysymyksiin ja tukea työpaikkakohtaisten kannustavien palkitsemistapojen laatimista.

Tarkista palkkatasosi

Saat lisätietoja suunnittelualan palkkatasosta oman YTN-liittosi kotisivuilta tai ottamalla yhteyttä oman YTN-liittosi asiantuntijoihin tai suunnittelualan YTN-toimijoihin.

Voit tarkistaa oman palkkatasosi kätevästi suhteessa muihin Tekniikan akateemiset TEKin tai Insinööriliiton Palkkanosturi-palveluista.

TES:n mukainen luottamusmiehen ansiokehityksen tarkastelu käytännössä

Katso ohjeet tästä (2022).

TES:n mukaiset paikalliset neuvottelut

Kysely paikallisista palkkaneuvotteluista 2022

Alan palkankorotushistoria

Suunnittelualan palkankorotukset on listattu oheiseen tiedostoon vuodesta 1990 alkaen.

YTN-suko-palkankorotushistoria-1990-2021

Asiointipalvelu