Skip to content

Elintarvikeala

Elintarviketeollisuus on neljänneksi suurin teollisuuden ala Suomessa teknologia-, metsä- ja kemianteollisuuden jälkeen. Alalla työskentelee noin 33 000 työntekijää, joista ylempiä toimihenkilöitä on noin 3 500. Ylempien toimihenkilöiden keskipalkka alalla oli syyskuussa 2017 Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) tilaston mukaan noin 4981 euroa ja YTN:n oman palkkatutkimuksen mukaan noin 4814 euroa kuukaudessa. Eroa selittää se, että YTN:n palkkatutkimuksessa on mukana myös toimihenkilötehtävissä olevat.

Elintarviketeollisuuden ylemmillä toimihenkilöillä ei ole sitovaa vähimmäistyöehdot määrittävää työehtosopimusta.

Työehdot määräytyvät työsopimuksen ja työlainsäädännön nojalla. YTN on sopinut työnantajaliitto Elintarviketeollisuusliitto ry:n (ETL) kanssa suositusluonteisesta Ylempien Toimihenkilöiden perussopimuksesta. Alalle on annettu liittojen yhteinen suositus palkantarkistuksista elintarviketeollisuuden ylemmille toimihenkilöille.

Alan ylemmät toimihenkilöt työskentelevät laajasti erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä liiketoiminta- ja yleisjohdon, myynnin ja markkinoinnin, tuotekehityksen, ostotoiminnan, asiakasrajapinnan, laadun ja suunnittelun tehtävissä. Alan suurimpia työnantajia ovat: Valio Oy, Apetit Oyj, Raisio Oyj, HKScan Oyj, Atria Oyj, Fazer-konserni, Vaasan Oy, Oy Hartwall Ab, Saarioinen Oy, Oy Gustav Paulig Ab ja Oy Sinebrychoff Ab.

Akava on laatinut ”Eväitä ruokasektorin kasvuun” -keskustelualoitteen, jossa nostetaan konkreettisia tavoitteita elintarvikealan vahvistamiseksi.

Asiointipalvelu