Skip to content

Elintarvikeala

Elintarviketeollisuus on neljänneksi suurin teollisuuden ala Suomessa teknologia-, metsä- ja kemianteollisuuden jälkeen. Alalla työskentelee noin 33 000 työntekijää, joista ylempiä toimihenkilöitä on noin 3 500. Ylempien toimihenkilöiden keskipalkka alalla oli syyskuussa 2017 Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) tilaston mukaan noin 4981 euroa ja YTN:n oman palkkatutkimuksen mukaan noin 4814 euroa kuukaudessa. Eroa selittää se, että YTN:n palkkatutkimuksessa on mukana myös toimihenkilötehtävissä olevat.

Elintarviketeollisuuden ylemmillä toimihenkilöillä ei ole sitovaa vähimmäistyöehdot määrittävää työehtosopimusta.

Työehdot määräytyvät työsopimuksen ja työlainsäädännön nojalla. YTN on sopinut työnantajaliitto Elintarviketeollisuusliitto ry:n (ETL) kanssa suositusluonteisesta Ylempien Toimihenkilöiden perussopimuksesta. Alalle sovittiin palkankorotussuositus vuotta 2018 koskien, jonka mukaan liitot suosittelevat, että ylempien toimihenkilöiden palkkoja korotetaan 1,6 prosenttia 1.4.2018 lukien.

Alan ylemmät toimihenkilöt työskentelevät laajasti erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä liiketoiminta- ja yleisjohdon, myynnin ja markkinoinnin, tuotekehityksen, ostotoiminnan, asiakasrajapinnan, laadun ja suunnittelun tehtävissä. Alan suurimpia työnantajia ovat: Valio Oy, Apetit Oyj, Raisio Oyj, HKScan Oyj, Atria Oyj, Fazer-konserni, Vaasan Oy, Oy Hartwall Ab, Saarioinen Oy, Oy Gustav Paulig Ab ja Oy Sinebrychoff Ab.

Akava on laatinut ”Eväitä ruokasektorin kasvuun” -keskustelualoitteen, jossa nostetaan konkreettisia tavoitteita elintarvikealan vahvistamiseksi.
Tutustu asiakirjaan!