Skip to content

Elintarvikeala

Ylempien toimihenkilöiden keskipalkka oli YTN:n oman palkkatutkimuksen mukaan 5370 euroa kuukaudessa loppuvuodesta 2023.

YTN:n omassa datassa ylempien ryhmää kuvaavat asematasokuvaajalla keskijohtoon ja asiantuntijatasoon kuuluvat vastaajat, ts. siinä ei ole suoraa tietoa vastaajien henkilöstöryhmästä. YTN-datassa kaikkien elintarvikealalla toimineiden vastaajien mediaanipalkka syksyllä 2023 oli 5032 euroa kuukaudessa.

Elintarviketeollisuuden ylemmillä toimihenkilöillä ei ole sitovaa vähimmäistyöehdot määrittävää työehtosopimusta.

Työehdot määräytyvät työsopimuksen ja työlainsäädännön nojalla. YTN on sopinut työnantajaliitto Elintarviketeollisuusliitto ry:n (ETL) kanssa suositusluonteisesta Ylempien Toimihenkilöiden perussopimuksesta. Alalle on annettu liittojen yhteinen suositus palkantarkistuksista elintarviketeollisuuden ylemmille toimihenkilöille. Tutustu suosituksiin: vuodet 2023-2024, 2022, 2021 ja 2020.

Alan ylemmät toimihenkilöt työskentelevät laajasti erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä liiketoiminta- ja yleisjohdon, myynnin ja markkinoinnin, tuotekehityksen, ostotoiminnan, asiakasrajapinnan, laadun ja suunnittelun tehtävissä. Alan suurimpia työnantajia ovat: Valio Oy, Apetit Oyj, Raisio Oyj, HKScan Oyj, Atria Oyj, Fazer-konserni, Vaasan Oy, Oy Hartwall Ab, Saarioinen Oy, Oy Gustav Paulig Ab ja Oy Sinebrychoff Ab.

Akava on laatinut Ruokaohjelman, jossa tarjotaan eväitä ruokasektorin kasvuun, omavaraisuuteen ja hyvinvointiin.

Asiointipalvelu