Medialiitto solmii kuutta eri henkilöstöryhmää koskevat työehtosopimukset, joista muun muassa kirjatyöntekijöitä ja lehdistön toimituksellista henkilöstöä koskevat työehtosopimukset ovat yleissitovia. Ylempien toimihenkilöiden osalta työehtosopimuksia ei kattavasti sovelleta (palkankorotukset, ylityökorvaukset), mutta suurta osa työehtosopimusten määräyksistä noudatetaan kuitenkin ylempiin (sairas- ja loma-ajan palkka, jne).
Alalla on yli 2000 yritystä, joista Medialiiton jäseninä on noin 700. Graafisella toimialalla toimii noin 850 yritystä, joista järjestäytyneitä 180. Ala työllistää noin 30 000 henkilöä. Ylempiä toimihenkilöitä Medialiiton jäsenyrityksissä on noin 2000. YTN-liitoissa alan jäseniä on 1200. Suurin osa yrityksistä on pieniä ja keskisuuria. Ala on koko Euroopassa pienyritysvaltainen.
Mainostoimistossa työskentelee noin 240 YTN-jäsentä. Alalle on tyypillistä täydellinen sitovien kollektiivisten sopimusten puuttuminen ja työsuhteen ehtojen luova tulkinta.
Media-alan työehtosopimukset:
- toimihenkilöt, Medialiitto – TEAM/Viestintäalan toimihenkilöt Grafinet ry
- toimihenkilöt, Medialiitto – PRO
- tekniset toimihenkilöt, Medialiitto – PRO
- kirjatyöntekijät, Medialiitto – TEAM
- kustannustoimittajat, Medialiitto – Suomen Journalistiliitto SJL
- lehdistö, Medialiitto – Suomen Journalistiliitto SJL
Työnantajapuolen järjestäytyminen
Medialiitto www.medialiitto.fi (ent. Viestinnän keskusliitto) on media-alan ja graafisen teollisuuden kattojärjestö.
Liitto neuvottelee kuutta eri henkilöstöryhmää koskevat työehtosopimukset, joista muun muassa kirjatyöntekijöitä ja lehdistön toimituksellista henkilöstöä koskevat työehtosopimukset ovat yleissitovia. Keskusjärjestö toimii ensisijaisesti painetun viestinnän ja graafisen teollisuuden työnantajajärjestönä.
Medialiiton jäsenliitot ovat:
- Aikakausmedia eli Aikakauslehtien Liitto
- Graafinen Teollisuus
- Sanomalehtien Liitto
- Suomen Kustannusyhdistys
- Graafisen alan kansainvälinen yhteistoimintaorganisaatio on Integraf.