Kemian alalla ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusten sopijaosapuolina ovat Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry ja työnantajaliitto Kemianteollisuus KT ry. Työehtosopimus on ollut olemassa vuodesta 2010.
Kemian alan ylempien toimihenkilöiden pöytäkirja on yleissitova työehtosopimus (yleissitovuuspäätös Finlexissä), joten myös työnantajaliitto Kemianteollisuus ry:n järjestäytymättömien kemian alan yritysten tulee noudattaa sopimuksen ehtoja.
Työehtosopimuksen piirissä on noin 8 000 ylempää toimihenkilöä.
Kemianteollisuudeksi luokitellaan Suomessa (TOL-ryhmät 19-22) eli näissä yrityksissä noudatetaan kemian alan työehtosopimuksia:
- Öljy-, kaasu- ja petrokemian teollisuus
- Kemian perusteollisuus
- Kemian tuoteteollisuuden eri toimialat: lääketeollisuus, muovi- ja kumiteollisuus, kosmetiikka ja pesuaineet, maaliteollisuus jne
- Ylempien toimihenkilöiden kohdalla TES kattaa yo. alat ja sen lisäksi myös Kemianteollisuus ry:n alayhdistysten alat (ei Lääketeollisuus ry:n myyntiyrityksiä). Ihan kaikkien jäsenyritysten päätoimiala ei siis ole kemianteollisuuden TOL -ryhmien 19–22 mukainen eli poikkeuksia aina löytyy.
Kemian alan työehtosopimus
- Kemianteollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus
- Kollektivavtal för högre tjänstemän inom kemiindustrin
- Collective agreement for the senior salaried employees in the chemical industry
Voimassa olevasta työehtosopimuksesta on tehty jälkikäteen soveltamisohje. Mahdollisia muutoksia perhevapaan kirjaukseen ja sen muotoiluun käsitellään tulevissa TES-neuvotteluissa.
Voimassa olevan tessin sanamuodosta huolimatta
- työsuhteen kestoedellytys lasketaan ”synnytyksestä”, kuten aiemminkin ja
- palkka maksetaan ”vanhempainvapaan ensimmäiseltä” enintään 28 arkipäivältä, vaikka nämä päivät olisikin jaettu useampaan jaksoon.
Opas paikalliseen sopimiseen
Yritykset ja työpaikat ovat jatkuvien muutosten kohteena, ja tarve menestystekijöiden löytämiseksi on suuri. Kemian alalla paikallisella sopimisella on pitkät perinteet ja vakiintuneet käytännöt. Kokemukset paikallisesta sopimisesta ovat pääosin myönteisiä.
Paikallinen sopiminen kemianteollisuudessa opas on tarkoitettu työpaikoille sopijaosapuolten yhteiseksi käsikirjaksi paikallisten sopimusten suunnitteluun ja toteutukseen. Oppaan painopiste on kollektiivisesti laadittavissa paikallisissa sopimuksissa.
Oppaan ovat tehneet Kemian alan työmarkkinaosapuolet Kemianteollisuus ry, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry, Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry.
Toimiakseen käytännössä paikallinen sopiminen edellyttää työpaikoilla keskinäistä luottamusta, osapuolien tasavertaista asemaa, tahtoa ja tarvetta löytää yhteisiä ratkaisuja. Kemian alalla uudessa ollaan ylpeitä yrityksistä, joista löytyy yhteinen tahto ja taitoa tehdä toimivia paikallisia sopimuksia.