YTN jätti lakkovaroituksen, sovittelu jatkuu
Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö YTN jätti torstaina 13.2.2025 lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen. Työtaistelu koskee valikoituja yrityksiä päivä kerrallaan 28.2., 7.3., 14.3. ja 21.3. Lakkotalot ja ajankohdat ovat täällä.
Lisäksi koko alalle on julistettu niin kutsuttu venymiskielto, joka alkaa perjantaina 14. helmikuuta ja kestää 22. maaliskuuta saakka. Tänä aikana ei matkusteta työasioissa vapaa-ajalla eikä tehdä liukumatunteja.
Toimien kohteena oleville yrityksille tiedotetaan toimista vielä erikseen. Työtaisteluita koskevat yleisesti kysytyt kysymykset vastauksineen löytyvät täältä.
Työriidan sovittelu jatkui torstaina 20.2. Osapuolet käyvät tekstejä läpi Etelärannassa perjantaina 21.2., ja seuraava sovittelu on maanantaina 24.2. Työriitaa sovittelee valtakunnansovittelija Anu Sajavaara.
YTN toi esiin käsityksensä, että helpoiten päästäisin eteenpäin sopimalla, ettei tekstejä muuteta. YTN toisti myös tavoitteensa yleiskorotuspainotteisesta, ostovoimaa parantavasta palkkaratkaisusta.
YTN:n tavoitteissa korostuvat ostovoiman lisäksi työhyvinvointi ja jaksaminen, luottamushenkilöiden asema ja paikallisen sopimisen parantaminen. Työhyvinvointi sisältää muun muassa työaikaan ja lomiin liittyviä asioita.
Sopimus päättyi marraskuun lopussa
YTN:n ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n helmikuussa 2023 hyväksymä teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus suomeksi on täällä. Sen voimassaolo päättyi 30.11.2024.
Kollektivavtal för högre tjänstemän i teknologiindustrin 2023-2024.
Collective agreement for senior salaried employees in technology industries 2023-2024.
YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry järjestivät työehtosopimuksesta vuoden 2023 helmikuussa TES-infon, josta tallenne on täällä.
YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry ovat sopineet vuoden 2024 henkilöstöedustajien koulutuksista. Koulutukset ovat täällä.
Suomen suurin teollisuuden ala
Teknologiateollisuus on Suomen suurin teollisuuden ala. Sen päätoimialat ovat tietotekniikka, elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus sekä metallien jalostus.
Teknologiateollisuuden elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, kone- ja metallituoteteollisuudessa sekä metallien jalostuksessa työskentelee noin 250 000 palkansaajaa. YTN edustaa alalla noin 60 000 ylempää toimihenkilöä, esimiestä ja asiantuntijaa. Työehtosopimus on maan toiseksi suurin teollisuuden TES.
YTN:n sopijaosapuoli työehtosopimuksessa on Teknologiateollisuuden työnantajat ry. Ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus on yleissitova eli myös työnantajaliittoihin järjestäytymättömien yritysten pitää noudattaa sopimuksen ehtoja.
Taustaryhmä
Taustaryhmä toimii alansa kysymysten asiantuntijaryhmänä. Jäsenet ovat alalla työskenteleviä YTN-liittojen jäseniä. Ryhmän tehtävänä on:
- seuraa alan työehtojen kehittymistä
- seuraa alan taloudellista ja teollisuuspoliittista tilannetta
- valmistelee oman alansa sopimustavoitteet
- evästää sopimusneuvottelijoita
- arvioi, ovatko saavutetut neuvottelutulokset hyväksyttävissä
- vastaa neuvottelutoiminnan tukivalmiudesta
- kehittää yritys- ja alakohtaista järjestäytymistä
- kehittää yhteyshenkilöverkoston kattavuutta
- suunnittelee alakohtaista viestintää ja koulutusta