Useista työntekijän asemaan vaikuttavista ehdoista on sovittu lakia paremmin työehtosopimuksella. Laki määrittelee vähimmäisehdot työsuhteisiin, joihin ei sovelleta työehtosopimusta. Laki takaa monia oikeuksia, mutta useista työntekijän asemaan vaikuttavista ehdoista on sovittu lakia paremmin työehtosopimuksilla. Aloilla, joilla sovelletaan työehtosopimusta, työsuhteen vähimmäisehdot määrittyvät sitovasti työehtosopimuksella sekä lainsäädännöllä.
Työehtosopimuksissa sovitaan monista tärkeistä työehdoista, joiden valitettavan usein luullaan perustuvan lakiin:
Lomaraha/lomaltapaluuraha
Lainsäädäntö: –
Työehtosopimus: 50 % vuosiloman palkasta.
Palkankorotukset
Lainsäädäntö: –
Työehtosopimus: sovitaan vuotuisista yleiskorotuksista.
Lue lisää: Miten yleiskorotus vaikuttaa ylempien toimihenkilöiden ansiokehitykseen?
Palkalliset perhevapaat
Lainsäädäntö: takaa oikeuden olla poissa töistä perhevapaiden ajan, mutta poissaolo palkatonta.
Työehtosopimus: Keväällä 2023 YTN sai neuvoteltua tasa-arvoisemmat perhevapaat palkallisiksi. Työehtosopimuksemme takaavat synnyttävälle vanhemmalle palkalliset 40 arkipäivää raskausvapaan ajalta sekä työehtosopimuksesta riippuen kummallekin vanhemmalle 28-36 palkallista arkipäivää vanhempainvapaata. Aiemmat YTN:n työehtosopimukset toivat palkallista vapaata äideille 3 kuukautta ja isille ainoastaan yhden viikon.
Lue lisää: Saimme neuvoteltua perhevapaat palkallisiksi
Sairausajan palkka
Lainsäädäntö: 1+9 arkipäivää
Työehtosopimus: 4-8 viikkoa
Sairaan lapsen hoitaminen ja palkka:
Lainsäädäntö: takaa työntekijälle ainoastaan oikeuden olla pois enintään neljä työpäivää, ei palkkaa poissaolon ajalta.
Työehtosopimus: useimmissa työehtosopimuksissa maksetaan palkka 1-4 päivältä äkillisesti sairastuneen lapsen hoidon järjestämiseksi/hoitamiseksi.
Työajan ulkopuolella työasioissa matkustaminen ja sen korvaaminen
Lainsäädäntö: –
Työehtosopimus: voidaan sopia ajasta ja korvaamisesta.
Kilometrikorvaukset työajosta
Lainsäädäntö: –
Työehtosopimus: useimmissa työehtosopimuksissa oikeus km-korvaukseen, joka yleensä on sovittu verohallinnon vahvistaman korvauksen mukaiseksi.
Kaikilla ei ole työehtosopimusta
Ylemmillä toimihenkilöillä ei ole omaa työehtosopimusta elintarvikealalla, kaupan alalla, metsäalalla, graafisella alalla, vakuutusalalla, tilintarkastus- ja liikkeenjohdon konsultointialalla tai taloushallintoalalla. Näillä aloilla saatetaan joiltain osin soveltaa ylempiin toimihenkilöihin muiden henkilöstöryhmien työehtosopimuksia.
On hyvä muistaa, ettei näillä niin sanotuilla sopimuksettomilla aloilla esimerkiksi yleiskorotuksen maksaminen ylemmille toimihenkilöille ole automaatio, vaan se on puhtaasti työnantajan hyvän tahdon varassa.
Sopimuksettomilla aloilla on tarpeen valita lakiin perustuva luottamusvaltuutettu, jotta myös ylempien toimihenkilöiden näkemykset tulee esiin työpaikalla. Lue täältä lisää!
Työsuhteen ehdoista löydät tarkempaa tietoa työsuhdeoppaastamme, omaluottamusmies.fi -palvelustamme sekä YTN-liittosi työsuhdeneuvonnasta. Työehtosopimuksemme löydät täältä.