Energian ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusneuvottelut alkoivat tänään 20.1. Etelärannassa neuvottelijoiden ja neuvottelukuntien tapaamisella.
Tapaamisessa käytiin läpi esittelyt ja yleistä työmarkkinatilannetta alalla. Energiateollisuus ry esitteli palkkatilastojaan.
Yksityiskohtaisiin tavoitteisiin tai muuhunkaan sopimussisältöön ei tässä tapaamisessa viitattu.
Todettiin, että niin sanottua päänavausratkaisua odotetaan. Seuraava neuvottelukerta on sovittu tulevalle viikolle eli 30. tammikuuta.
* * *
Energiateollisuudessa ylemmät toimihenkilöt työskentelevät yrityksissä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja.
YTN edustaa alalla 3 500 asiantuntijaa ja esimiestä. He työskentelevät muun muassa Fortumilla, Teollisuuden Voima TVO:ssa, Fingridissä, Carunassa ja Elenialla. Lisäksi työpaikkoja on paljon alueellisissa energia- ja verkkoyhtiöissä, esimerkiksi Helenillä ja Vantaan Energiassa.
Alan työnantajaliitto on Energiateollisuus ry. Ylemmillä toimihenkilöillä on alalla oma työehtosopimuksensa. Uusin sopimus on hyväksytty maaliskuussa 2023, jonka sisällön pääkohdat ovat seuraavat.
Palkkaratkaisu:
Jollei sovita paikallisesta ratkaisusta yhtiössä:
vuonna 2023
– kertaerä 12,5 % toukokuun kuukausipalkasta, joka maksetaan kesäkuun palkanmaksun yhteydessä
– heinäkuussa 3,0 % yleiskorotus palkkoihin
– heinäkuussa 0,5 % yrityskohtainen erä.
vuonna 2024
– toukokuussa 1,3 % yleiskorotus palkkoihin
– toukokuussa 1,2 % yrityskohtainen erä palkkoihin
Perhevapaat:
YTN:n päätavoite tälle kierrokselle on ollut perhevapaisiin liittyvän tasa-arvon parantaminen. Ei-synnyttävän vanhemman perhevapaat paranevat alalla merkittävästi, mikä parantaa tasa-arvoa työelämässä.
Energia-alalle on sovittu seuraavat palkalliset vapaat:
– synnyttävä vanhempi: palkallista vapaata 40 + 28 arkipäivää
– ei-synnyttävä vanhempi: palkallinen perhevapaa 28 arkipäivää
Muut muutokset:
– alle yhden kuukauden työssä olleiden sairausajan palkkaa heikennetään
– työnantajalla on oikeus määrätä lomia itse irtisanoutuvalle tai henkilökohtaisella perusteella irtisanottavalle irtisanomisajalle lomakauden ulkopuolella
– muutosneuvotteluaikoihin tulee muutoksia. Lyhyemmät muutosneuvottelut lyhenevät 14 päivästä 7 päivään ja pidemmät neuvottelut 6 viikosta 28 päivään. Lomautusilmoitusaika lyhenee 14 päivästä 7 päivään.
Alan taustaryhmässä on edustettuna sekä alan suurimmat Suomessa toimivat yritykset että pk-yritykset. Taustaryhmän keskeisiä tehtäviä ovat alan edunvalvontatavoitteista päättäminen, toiminnan ohjeistus sekä esityksen teko YTN:n hallitukselle energia-alan neuvottelutulosten hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Taustaryhmä tekee tarpeen vaatiessa esityksiä hallitukselle myös työtaistelutoimista.