Neuvotteluissa kuudes tapaaminen
Neuvottelussa 5.11. haettiin yhteisymmärrystä keskeisiin kiistakohteisiin. Valitettavasti lopputulokseen ei päästy, vaikka neuvotteluja käytiin rakentavassa hengessä. Osapuolilla on edelleen huomattavasti toisistaan eroavia näkemyksiä.
Tästä johtuen neuvotteluaikataulua hieman rukattiin, jotta osapuolet voivat käydä tavoitteittaan ja tekstejään läpi omissa ryhmissään. Neuvottelut jatkuvat näin ollen 19.11.
Ensimmäisellä kerralla (17.9.) osapuolet sopivat, että neuvotteluja ei käydä julkisuudessa. Osapuolet voivat kertoa omista tavoitteistaan, mutta neuvottelukohteita ei avata yksityiskohtaisesti julkisuudessa kesken neuvotteluiden.
YTN:n tavoitteissa korostuvat ostovoiman lisäksi työhyvinvointi ja jaksaminen, luottamushenkilöiden asema ja paikallisen sopimisen parantaminen. Työhyvinvointi sisältää muun muassa työaikaan ja lomiin liittyviä asioita.
Seuraava neuvottelu on viikon kuluttua tiistaina 5.11, jolloin neuvotteluihin on varattu kolme tuntia.
Sopimus voimassa marraskuun loppuun
Voimassaoleva, YTN:n ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n helmikuussa 2023 hyväksymä teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus suomeksi on täällä. Sen voimassaolo päättyy 30.11.2024.
Kollektivavtal för högre tjänstemän i teknologiindustrin 2023-2024.
Collective agreement for senior salaried employees in technology industries 2023-2024.
YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry järjestivät työehtosopimuksesta vuoden 2023 helmikuussa TES-infon, josta tallenne on täällä.
YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry ovat sopineet vuoden 2024 henkilöstöedustajien koulutuksista. Koulutukset ovat täällä.
Suomen suurin teollisuuden ala
Teknologiateollisuus on Suomen suurin teollisuuden ala. Sen päätoimialat ovat tietotekniikka, elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus sekä metallien jalostus.
Teknologiateollisuuden elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, kone- ja metallituoteteollisuudessa sekä metallien jalostuksessa työskentelee noin 250 000 palkansaajaa. YTN edustaa alalla noin 60 000 ylempää toimihenkilöä, esimiestä ja asiantuntijaa. Työehtosopimus on maan toiseksi suurin teollisuuden TES.
YTN:n sopijaosapuoli työehtosopimuksessa on Teknologiateollisuuden työnantajat ry. Ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus on yleissitova eli myös työnantajaliittoihin järjestäytymättömien yritysten pitää noudattaa sopimuksen ehtoja.
Taustaryhmä
Taustaryhmä toimii alansa kysymysten asiantuntijaryhmänä. Jäsenet ovat alalla työskenteleviä YTN-liittojen jäseniä. Ryhmän tehtävänä on:
- seuraa alan työehtojen kehittymistä
- seuraa alan taloudellista ja teollisuuspoliittista tilannetta
- valmistelee oman alansa sopimustavoitteet
- evästää sopimusneuvottelijoita
- arvioi, ovatko saavutetut neuvottelutulokset hyväksyttävissä
- vastaa neuvottelutoiminnan tukivalmiudesta
- kehittää yritys- ja alakohtaista järjestäytymistä
- kehittää yhteyshenkilöverkoston kattavuutta
- suunnittelee alakohtaista viestintää ja koulutusta