Skip to content

Kysymyksiä ja vastauksia työtaistelutoimista

YTN-liittojen jäseniä palvelee päivystyspuhelin numerossa 09 42727766. Voit kysyä meiltä arkkitehtisuunnittelualan painostustoimista myös sähköpostitse osoitteessa: lakko@ytn.fi.

Päivystyksemme on auki arkipäivisin kello 9-15. Helatorstaina 29.5. ei ole päivystystä.

Mikä on lakkovaroitus?  

Lakkovaroitus on lainmukainen ilmoitus tulevasta lakosta. Lakko toteutuu, jos ennen sen alkamista työehtosopimusneuvotteluissa ei saavuteta sopua. Lakkovaroitus ei vielä aiheuta toimenpiteitä työpaikoilla tai yksilön osalta.  

Koska lakko on, jos se toteutuu?  

Lakon ensimmäinen vaihe lakonalaisissa yrityksissä on 28.5. ja 30.5. Yritykset ovat Arco Architecture Company Oy ja Sarc+Sigge Arkkitehdit Oy.

 Jos työpaikkasi ei ole listalla, jatkat töitäsi normaalisti. Jos olet asiasta epävarma, ota yhteyttä luottamushenkilöösi.

Koko alaa koskee venymiskielto eli ylityökielto, lisätyökielto, kielto matkustaa vapaa-ajalla työasioissa sekä saldojen kerryttämiskielto koko alalle alkaen 14.5.2025. 

Koska tiedetään, toteutuuko lakko?  

Lakko toteutuu, jos muuta ei ilmoiteta. Lakonalaisessa yrityksessä tulee varautua olemaan lakossa. Jos sopu saavutetaan ja lakko perutaan, siitä ilmoitetaan erikseen.  

Keitä lakko koskee?  

Lakko koskee kaikkia lakonalaisissa yrityksissä työskenteleviä ylempiä toimihenkilöitä, ellei jotain toimipisteitä ole erikseen rajattu lakon ulkopuolelle. Lisäksi lakkoon on asetettu kaikki kohteissa tehtävä työ, mukaan lukien ylempien toimihenkilöiden sopimusalalla tehtävä vuokra – ja alihankintatyö.   

Lakkojen piiriin on julistettu nimenomaan työt, joten henkilön järjestäytymisellä ei ole merkitystä.Kenenkään ei ole lupa tehdä lakonalaista työtä.  

Huomaa, että muissa kuin Arkkitehtisuunnittelualan (esimerkiksi suunnittelualan) yrityksissä työskentelevät alihankkijat tai vuokratyöntekijät eivät ole lakon piirissä.  

Miten käy toimeentulon lakon ajalta?  

YTN:n liitot maksavat jäsenilleen lakon ajalta lakkoavustusta. Avustuksen suuruus on 90 euroa päivä ja se on veronalaista tuloa. Lakkoavustuksen hakeminen tapahtuu erillisen lakkoavustusjärjestelmän kautta.  

Avustus tulee haettavaksi lakon päätyttyä. Lue lisää lakkoavustuksesta.  

Ovatko toimenpiteet laillisia?  

Toimenpiteet ovat täysin laillisia, sillä työrauhavelvoite ei ole enää voimassa työehtosopimuksen mukaisen sovintolautakunnan päätettyä työnsä tuloksettomana joulukuussa. Kaikkien sopimusten piirissä olevien ylempien toimihenkilöiden halutaan osallistuvan niihin.  

Onko minun osallistuttava toimiin?  

Lakkoon määrätyissä yrityksissä työskentelevät ylemmät toimihenkilöt osallistuvat lakkoihin. Osallistuminen on osoitus työnantajan sanelua ja työehtoja heikentävää asennetta vastaan. Lakkoa rikkomalla tuet työnantajan haluttomuutta uuden työehtosopimuksen tekemiseen reiluilla ehdoilla.  

Pitääkö minun ilmoittaa työnantajalle, että osallistun?  

Ei tarvitse.YTN:non hoitanut tarvittavat ilmoitukset.Lakkoon osallistuminen on laillinen oikeus, eikä työnantaja voi tai saa sitä estää.  

Mistä anotaan mahdolliset työluvat?  

Työluvat anoo aina työnantaja. YTN:n keskuslakkotoimikunta käsittelee anomukset viiden arkipäivän sisällä. Ne toimitetaan osoitteeseen tyoluvat@ytn.fi 

Saanko palkkaa lakon ajalta?  

Lakonajalta ei makseta palkkaa. YTN:n liitot, esim. TEK maksaa jäsenilleen lakkoavustusta, jonka suuruus on 90 € / päivä.  

Vaikuttaako lakko vuosilomaani?  

Lakon alkaminen ei keskeytä jo aloitettua vuosilomaa. Työnantajan on maksettava lomapalkka ja lomaraha normaalisti ennen loman alkamista.  

Jos lakko alkaa ennen sovittua vuosilomaa, työntekijä on lakossa ja loma siirtyy. Jos lakko ja ennalta ilmoitettu loma alkavat samana päivänä, työntekijä on vuosilomalla.  

Lomaa ei voida määrätä alkavaksi lakon aikana.  

Jos olen työmatkalla lakon aikana?  

Jos olet lähtenyt työmatkalle ennen lakon alkamista, palaat sieltä normaalisti pois. Matkalla osallistutaan lakkoon, eikä töitä tehdä. Työmatkalle ei lähdetä lakon aikana, eikä lakon ajalle sovita työmatkoja tai matkustamista.  

Entä jos sairastun?  

Jos sairastut ennen lakon alkamista, sinulle on maksettava sairausajan palkkaa lakon ajalta. Toimita tällöin välittömästi lääkärin-yms.todistukset työnantajallesi.  

Jos sairastut lakon jo alettua, sairausajan palkkaa ei tarvitse maksaa lakkopäiviltä. Sinulla on sen sijaan oikeus sairausvakuutuksen päivärahaan.  

Lakon keskelle osuu arkipyhä. Voinko saada työantajalta arkipyhäkorvausta? 

Lähtökohtaisesti et. Jos torstaille ehdotetaan työtä, kannattaisi etukäteen varmistaa työnantajalta, miten se korvataan. Jos helatorstaina tekee työtä, siitä saisi ns. sunnuntaikorvauksen kyllä, mutta mahdollisesti samalla se ei ole  viikoittaista ylityötä.  

Työnantaja uhkailee tai aikoo kerätä nimilistoja lakkoon osallistuvista. Mitä teen?  

Työantajalla ei ole oikeutta painostaa tai kieltää olemaan osallistumasta työtaistelutoimenpiteisiin. Uhkailuja tai nimilistojen keräämistä ei pidä hyväksyä. Laillisiin työtaistelutoimiin osallistumisesta ei seuraa kenellekään mitään rangaistusta ja niihin osallistumiseen on täysi oikeus.  

Jos sellaista havaitset, olet yhteydessä luottamushenkilöösi.  

Mitä lakko tarkoittaa?  

Lakon aikana ei tehdä työtä, ei työpaikalla tai sen ulkopuolella.  

Lakkoon julistetaan nimenomaan työt. Siksi lakko koskee kaikkia työpaikalla riippumatta heidän järjestäytymisestään.  

Mikä on lakkovahti?  

Lakkovahti on liiton jäsen, joka valvoo lakon toteutumista ja järjestystä lakon aikana.  

Lakkovahdit hoitavat järjestystä lakossa olevan työpaikan edessä, jakavat lakkotiedotteita, ilmoittavat työpaikalle tuleville lakosta, seuraavat työnantajien toimenpiteitä sekä raportoivat lakkotoimikunnalle kuluttajien kommenteista ja mielialoista sekä mahdollista rikkureista ym.  

Lakkovahdeilla ei ole oikeutta estää kenenkään pääsyä työpaikalle tai kokoontua luvatta työpaikan sisällä.  

Voinko itse toimia lakkovahtina?  

Tottakai. Se on jopa suotavaa. Voit toimia lakkovahtina myös sellaisen yrityksen ovilla, jossa et itse ole työssä.Jos lakkovahdin tehtävä kiinnostaa, ole yhteydessä joko paikallisiin luottamushenkilöihin tai asiakaspalveluumme.  

Asiointipalvelu