Skip to content

Kysymyksiä ja vastauksia teknon työtaistelutoimista

YTN antoi torstaina 13.2.2025 lakkovaroituksen, joka koskee teknologiateollisuuden sopimusalan ylempiä toimihenkilöitä seuraavissa yrityksissä.

Mikä on lakkovaroitus?

Lakkovaroitus on lainmukainen ilmoitus tulevasta lakosta. Lakko toteutuu, jos ennen sen alkamista työehtosopimusneuvotteluissa ei saavuteta sopua. Lakkovaroitus ei vielä aiheuta toimenpiteitä työpaikoilla tai yksilön osalta.

Koska lakko on, jos se toteutuu?

Sopimusalan lakot ovat määrätyissä yrityksissä 28.2., 7.3, 14.3. ja 21.3.2025. Lista lakossa olevista yrityksistä on täällä.

Jos työpaikkasi ei ole listalla, jatkat töitäsi normaalisti. Jos olet asiasta epävarma, ota yhteyttä luottamushenkilöösi tai toissijaisesti YTN:n lakkopäivystykseen lakko@ytn.fi.

Koska tiedetään, toteutuuko lakko?

Lakko toteutuu, jos muuta ei ilmoiteta. Lakonalaisessa yrityksessä tulee varautua olemaan lakossa. Jos sopu saavutetaan ja lakko perutaan, siitä ilmoitetaan erikseen.

Keitä lakko koskee?

Lakko koskee kaikkia lakonalaisissa yrityksissä työskenteleviä teknologiateollisuuden ylempiä toimihenkilöitä, ellei jotain toimipisteitä ole erikseen rajattu lakon ulkopuolelle. Lisäksi lakkoon on asetettu kaikki kohteissa tehtävä työ, mukaan lukien teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden sopimusalalla tehtävä vuokra – ja alihankintatyö. 

Lakkojen piiriin on julistettu nimenomaan työt, joten henkilön järjestäytymisellä ei ole merkitystä. Kenenkään ei ole lupa tehdä lakonalaista työtä.

Miten käy toimeentulon lakon ajalta?

YTN:n liitot maksavat jäsenilleen lakon ajalta lakkoavustusta. Avustuksen suuruus on 90 euroa päivä ja se on veronalaista tuloa. Lakkoavustuksen hakeminen tapahtuu erillisen lakkoavustusjärjestelmän kautta.

Avustuksen hakemisesta annetaan tarkempaa tietoa myöhemmin. Avustus tulee haettavaksi lakon päätyttyä.

Miksi lakkovaroitus on annettu?

Lakkovaroitus on annettu, koska neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta eivät ole johtaneet tulokseen. Lakkovaroituksella ja mahdollisella lakolla pyritään vauhdittamaan neuvotteluja.

Mitä YTN haluaa?

YTN jäsenliittoineen haluaa ylemmille toimihenkilöille palkankorotukset, jotka turvaavat ostovoiman kehittymisen. Tämä tarkoittaa ennustetun inflaation ja veromuutosten ylittävää palkankorotustasoa.

YTN haluaa palkankorotuksen yleiskorotuksina eli korotuksina, jotka maksetaan kaikille työntekijöille. YTN ei hyväksy heikennyksiä työehtoihin.

Mitä työnantaja on tarjonnut?

Työnantaja ei ole halunnut edes keskustella riittävästä palkkaratkaisusta.

Miksi neuvottelemalla ei ole saatu ratkaisua aikaan?

Neuvottelut käynnistyivät syyskuussa. Työnantaja on pitänyt kiinni ideologisesta kannastaan, että kaikki ylemmät toimihenkilöt eivät ansaitse palkankorotusta. Työantajien tarjoamat palkankorotukset ovat mm. inflaatioon ja talouden näkymiin verrattuna minimaaliset. Työnantaja on pitänyt kiinni kannastaan, että lakimuutosten tulee näkyä täysimääräisesti työehtosopimuksessa, vaikka se merkitsee työehtojen heikentymistä.

YTN olisi halunnut neuvotteluratkaisun aikaan, mutta toinen osapuoli ei ole ollut siihen valmis.

Ovatko toimenpiteet laillisia?

Toimenpiteet ovat täysin laillisia, sillä työrauhavelvoite ei ole enää voimassa työehtosopimuksen mukaisen sovintolautakunnan päätettyä työnsä tuloksettomana joulukuussa. Kaikkien sopimusten piirissä olevien ylempien toimihenkilöiden halutaan osallistuvan niihin.

Onko minun osallistuttava toimiin?

Lakkoon määrätyissä yrityksissä työskentelevät ylemmät toimihenkilöt osallistuvat lakkoihin.  Osallistuminen on osoitus työnantajan sanelua ja työehtoja heikentävää asennetta vastaan. Lakkoa rikkomalla tuet työnantajan haluttomuutta uuden työehtosopimuksen tekemiseen reiluilla ehdoilla.

Pitääkö minun ilmoittaa työnantajalle, että osallistun?

Ei tarvitse. YTN:n on hoitanut tarvittavat ilmoitukset. Lakkoon osallistuminen on laillinen oikeus, eikä työnantaja voi tai saa sitä estää.

Mistä anotaan mahdolliset työluvat?

Työluvat anoo aina työnantaja. YTN:n keskuslakkotoimikunta käsittelee anomukset viiden arkipäivän sisällä. Ne toimitetaan osoitteeseen tyoluvat@ytn.fi.

Saanko palkkaa lakon ajalta?

Lakonajalta ei makseta palkkaa. YTN:n liitot maksavat jäsenilleen lakkoavustusta.

Vaikuttaako lakko vuosilomaani?

Lakon alkaminen ei keskeytä jo aloitettua vuosilomaa. Työnantajan on maksettava lomapalkka ja lomaraha normaalisti ennen loman alkamista.

Jos lakko alkaa ennen sovittua vuosilomaa, työntekijä on lakossa ja loma siirtyy. Jos lakko ja ennalta ilmoitettu loma alkavat samana päivänä, työntekijä on vuosilomalla.

Lomaa ei voida määrätä alkavaksi lakon aikana.

Jos olen työmatkalla lakon aikana?

Jos olet lähtenyt työmatkalle ennen lakon alkamista, palaat sieltä normaalisti pois. Matkalla osallistutaan lakkoon, eikä töitä tehdä. Työmatkalle ei lähdetä lakon aikana, eikä lakon ajalle sovita työmatkoja tai matkustamista.

Entä jos sairastun?

Jos sairastut ennen lakon alkamista, sinulle on maksettava sairausajan palkkaa lakon ajalta. Toimita tällöin välittömästi lääkärin- yms. todistukset työnantajallesi.

Jos sairastut lakon jo alettua, sairausajan palkkaa ei tarvitse maksaa lakkopäiviltä. Sinulla on sen sijaan oikeus sairausvakuutuksen päivärahaan.

Työnantaja uhkailee tai aikoo kerätä nimilistoja lakkoon osallistuvista. Mitä teen?

Työantajalla ei ole oikeutta painostaa tai kieltää olemaan osallistumasta työtaistelutoimenpiteisiin. Uhkailuja tai nimilistojen keräämistä ei pidä hyväksyä. Laillisiin työtaistelutoimiin osallistumisesta ei seuraa kenellekään mitään rangaistusta ja niihin osallistumiseen on täysi oikeus.

Jos sellaista havaitset, olet yhteydessä luottamushenkilöösi.

Mitä lakko tarkoittaa?

Lakon aikana ei tehdä työtä, ei työpaikalla tai sen ulkopuolella.

Lakkoon julistetaan nimenomaan työt. Siksi lakko koskee kaikkia työpaikalla riippumatta heidän järjestäytymisestään.

Mikä on lakkovahti?

Lakkovahti on liiton jäsen, joka valvoo lakon toteutumista ja järjestystä lakon aikana.

Lakkovahdit hoitavat järjestystä lakossa olevan työpaikan edessä, jakavat lakkotiedotteita, ilmoittavat työpaikalle tuleville lakosta, seuraavat työnantajien toimenpiteitä sekä raportoivat lakkotoimikunnalle kuluttajien kommenteista ja mielialoista sekä mahdollista rikkureista ym.

Lakkovahdeilla ei ole oikeutta estää kenenkään pääsyä työpaikalle tai kokoontua luvatta työpaikan sisällä.

Voinko itse toimia lakkovahtina?

Totta kai. Se on jopa suotavaa. Voit toimia lakkovahtina myös sellaisen yrityksen ovilla, jossa et itse ole työssä. Jos lakkovahdin tehtävä kiinnostaa, ole yhteydessä joko paikallisiin luottamushenkilöihin tai asiakaspalveluumme.

Mistä saan lisätietoa tai vastauksen kysymyksiini?

Työtaistelua koskevia kysymyksiä voi lähettää neuvottelujärjestön päivystyssähköpostiin lakko@ytn.fi tai soittaa YTN:n lakkopäivystykseen 09 427 277 66.

Ajankohtaista tietoa saat seuraamalla YTN:n alakohtaisia tiedotteita, YTN:n verkkosivuja sekä YTN:n sosiaalisen median kanavia. Jos et ole saanut sähköpostitiedotteita, tarkista omat jäsentietosi sekä roskapostikansiosi.

Mitä vapaa-ajalla matkustamisen kielto tarkoittaa?

Kiellon aikana kaikki työmatkat suoritetaan säännöllisellä työajalla. Työmatkoille ei esimerkiksi lähdetä sunnuntaina, vaan vasta maanantaina. Kaikki matkustaminen tapahtuu siis säännöllisen työajan puitteissa.

Työnantajan määrätessä matkalle, se tehdään siten, että matkat ajoittuvat säännölliselle työajalle. Muita matkoja ei tehdä. Työnantaja ei voi määrätä matkustamaan vapaa-ajalla työasioissa.

Kodin ja työpaikan väliset matkat ovat eri asia ja ne voivat sijoittua säännöllisen työajan ulkopuolelle.

Työntekijällä ei ole koskaan velvollisuutta matkustaa omalla ajallaan, vaan matkat voi sijoittaa työajalle.

Mitä liukumasaldojen kerryttämisen kielto tarkoittaa?

Henkilön tulee pidättäytyä säännöllisessä, hänen työsopimuksensa mukaisessa vuorokautisessa työajassa. Työtä tehdään vain säännöllisenä työaikana.

Lisä- tai ylityötä saa kuitenkin tehdä työnantajan aloitteesta ja ylemmän toimihenkilön suostumuksella ajatuksella, että jos työnantaja haluaa venymistä, se maksaa.

Ylityö on ylityötä tekotavasta tai korvaustavasta riippumatta. Jos päivittäinen säännöllinen työaika on 7,5 tuntia tai alle, on työ 8 tuntiin asti päivässä ja 40 tuntiin asti viikossa lisätyötä. 8 tuntia päivässä tai 40 tuntia viikossa ylittävä työaika on ylityötä.

Jos työhösi kuuluu päivystystä, liukumasaldojen kerryttämiskielto ei vaikuta siihen. Päivystysaikana tehdään vain sellaiset työt, joista on työsopimuksella tai muuten sovittu ja joita ei vaaratta voida siirtää tehtäväksi säännöllisenä työaikana.

Liukuvan työajan puitteissa on syytä pidättäytyä työsopimuksen mukaisessa työajassa eli liukumia ei kerrytetä. Mahdollisia liukumia voi ylityökiellon aikana kuitenkin vähentää, mutta niitä ei voi kasvattaa. Kyseinen kielto ovat laillinen ja helposti noudatettava, koska liukumasaldon kerryttäminen lähtee aina työntekijän aloitteesta.

Asiointipalvelu